Romska Balada - Karel Souček - www.golias.cz


obal alba

Ida Kelarová and Škampovo kvarteto

Romská balada
Available on
CD € 10.28
MP3 € 4.00
FLAC+mp3 € 6.03

will be available in english soon... Czech translation follows

„Jednomu Romovi zemřela žena, ale on nemohl plakat. Doktor mu předepsal, že musí plakat, jinak mu pukne srdce. Ale on plakat nemohl a začal od žalu zpívat...zpíval a srdce mu nepuklo.“ Tato příhoda je uvedena v bookletu alba Romská balada a přesně vystihuje jeho vyznění.
     Ida Kelarová, Desiderius Dužda, Tomáš Kačo a Škampovo kvarteto na něj nahráli velice smutné, dojemné, tíživé písně. Jejich aktéři, chudí, těžce pracující a osudem pronásledovaní Romové, by se ze svých životů museli zbláznit. Naštěstí je tu povznášející hudba, díky níž lze i ty nejtragičtější momenty překonat.
     Úvodní skladba Mamo je založena na klavíru, křehkém i bouřícím, a hlasu Idy Kelarové, klidném i vypjatém. Souzní dokonale a v obou je vrchovatě smutku, žalu, bolesti. V následné písni Merav, krátkém příběhu o umírání, se přidávají mohutné smyčce Škampova kvarteta. Ve zpěvu Tomáše Kača je všechen bol světa.
   Stejně silné city, tentokrát mezi rodiči a dětmi, přináší Amare čhavore. Ve vypjaté baladě Devloro miro se Desiderius Dužda obrací k Bohu a svěřuje se mu s těžkým životem, lyrická Bijav je prodchnuta láskou k lidem. Šun Devloro opět směřuje k Bohu, rozloučení s bratrem je zasvěcena O phral, které znovu dominuje klavír.
    Podobná témata zachycují i další skladby. Některé určují smyčce, jiné klavír, ale společná jim je nápaditá propracovanost, vnitřní napětí, práce s gradací a postupy klasické hudby. A vůbec není důležité, zda jsou křehké, lyrické nebo živější, temperamentnější. Stejně výrazný a pestrý je i vokál Idy Kelarové, technicky dokonalý a zároveň neobyčejně vřelý a vášnivý.
    Album mimo jiné dokazuje, že romská hudba nemusí spoléhat jen na svůj folklór, že se vyvíjí i dnes. S výjimkou tří skladeb jsou všechny autorské a skladatelsky i textařsky se o ně podělili Desiderius Dužda a Tomáš Kačo. A právě hudba a texty dokonale souzní, z jejich síly, ryzosti, přesvědčivosti a upřímnosti běhá mráz po zádech.
    Emocemi nabité texty se zabývají výhradně podstatnými věcmi, kterým dominuje láska. Z tohoto pohledu nahlížejí nejen na smrt, zoufalství a žal, ale také na spřízněnost, rodinnou pospolitost, tradice či přátelství. Na kost ohlodané básně, kde není slovíčko zbytečné. „Umřela mě máma/Sedím u ní a pláču/Její černé ruce líbám/Přes mé slzy ji nevidím.“ Z těchto stavů se lze jedině vyzpívat.
    Jak již název alba napovídá, všech třináct skladeb se slévá v jedinou baladu. Bez pauz, předělů, odpočinku. Přesto tato hodinová balada ani vteřinku nenudí, tak emočně silnou a celistvou deskou Romská balada je. A navíc posluchači mohou tyto pocity spoluprožít, neboť v bookletu nechybí překlady z romštiny do češtiny a angličtiny. Do všech detailů dotažená deska, která může pro česko-romské soužití udělat víc než deset Kocábových úřadů.

Hodnocení: 5 hvězdiček – zpěvem ke spáse duše

Karel Souček

www.golias.cz


Back
SHOPPING
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×