obal alba

Hrubá Hudba (2CD)

Horňácká muzika Petra Mičky a Hrubá Hudba Jiří Hradil

Indies Scope / 2019
Žánry: folklor, world music
2664513
CD 314 Kč
MP3bitrate 256-320 kbps 149 Kč
FLACbezztrátová komprimace, MP3 přibaleny zdarma 199 Kč

O ALBU

2CD - Dvě nahrávky, dva světy, jedna hudba a nekonečná vášeň. Hudba jako spojnice mezi časem, která propojuje tradici a současnost. Hrubá Hudba jsou dvě alba propojené jednou myšlenkou. První pod názvem Hrubá Hudba je pohledem muzikanta Jiřího Hradila (Tata Bojs, Umakart, Kafka Band, Lesní zvěř) na tradiční horňáckou hudbu, její propojení s ostatními žánry a zároveň rozvinutí směrem k současným hudebním světům. Nahrávku Hlasy starého světa pak připravil horňácký primáš Petr Mička a představuje nejstarší a nejvýraznější zpěváky současného Horňácka natočené na originálních místech regionu převážně v přirozených akustických prostorech.  Na dvojalbu se podílely tři desítky interpretů. Vedle Horňácké muziky Petra Mičky a Jiřího Hradila například zpěváci a hosté  Martin Hrbáč, Martin Čambal, Dušan Holý, Anna Šajdlerová, Katarzia, Kato nebo Jaroslav Rudiš.

 

„Ještě to tady je! Je co rozvíjet! Z čeho čerpat a na co být hrdý!“ Slova Jiřího Hradila jakoby byla protknuta celým projektem, který spolu s Petrem Mičkou připravoval od roku 2016. Na třicet umělců se postupně zapojilo do práce na Hrubé Hudbě, která vyústila ve dvě části, dvě nahrávky, které se vzájemně doplňují: „Jedna by možná potěšila milovníky nejryzejšího horňáckého folkloru, zatímco nad druhou by se rozplývali fanoušci world music, kteří sázejí na propojení tradice s rapem, elektrickými nástroji a především moderní (post)produkcí. Jenže až spojení obou polovin do jednoho celku dělá z Hrubé Hudby jedinečné dílo. Ta dvě alba jsou zdánlivě postavena na kontrastu, ale o tom, jak moc se doplňují a jak jedno druhé obohacuje, svědčí už to, jak zajímavé a funkční by bylo prohození jejích názvů. Vždyť Hlasy starého světa přinášejí hudbu skutečně syrovou, hrubou. A Hrubá Hudba pod vrstvami současných přístupů nechává promlouvat hlas starého světa, hlas tradice, hlas z kořenů…,“ píše v průvodním slově hudební publicista Milan Tesař. 

 

Album Hrubá Hudba 

Jiří Hradil se v Hrubé Hudbě soustředil na nové uchopení horňáckých písní - rozvinutí, umocnění a posunutí do jiných poloh než folk-rockových. „Každou píseň jsem pojal jinak a rozptyl zpracování je od ambientu, vážné hudby, elektroniky, popu až po prvky hip-hopu. Šlo mi hlavně o nenásilné - neprvoplánové uchopení, kde posluchač přirozeně prochází různými hudebními světy, ve kterých je hlavním pánem horňácká píseň a jí je vše podřízeno.“  Ve studiu se tak sešli nejen famózní muzikanti z Horňácka, ale i Katarzia, Kato, Miloš Rejsek, Jaroslav Rudiš a další.  

 

 Album Hlasy starého světa

Deska Hlasy starého světa zrcadlí projevy horňáckého hudebního folkloru nikoliv jen z pohledu věku interpretů, ale především z hlediska kontinuální pěvecké (a hudecké) tradice, která se skrze starší nositele přenáší do dalších pokolení a rezonuje svým starosvětským podáním i ve světě dnešním. Petr Mička v průvodním slově CD přiznává, že „na nahrávce se zhmotnila moje dlouholetá myšlenka zachycení nejvýraznějších nositelů pěvecké tradice na Horňácku, zejména starší generace.Anna Šajdlerová, Martin Čambal, Martin Hrbáč, Dušan Holý, Martin Zálešák je jen část seznamu pěveckých osobností, které na této nahrávce můžete slyšet.

 

Projekt nekončí, ale pokračuje v živé koncertní podobě, kde základ tvoří kapely Horňácká muzika Petra Mičky a Lesní zvěř. V průběhu celého projektu, který započal koncem roku 2016, je natáčen časosběrný dokument režiséra Jiřího Strnada. 


SKLADBY

ukázka název stáhnout cena zdarma

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT Folklor | World music

obal alba

Čankišou

Lé La
Dostupné varianty
CD 254 Kč
MP3 99 Kč
FLAC+mp3 149 Kč
obal alba

Jiří Pavlica a Hradišťan

Live & Co se nevešlo (2CD)
Dostupné varianty
CD 339 Kč
MP3 149 Kč
FLAC+mp3 199 Kč
obal alba

Zuzana Novak a Folkové prázdniny

Home Brewed Mbira - FP 2007
Dostupné varianty
CD 239 Kč
MP3 99 Kč
FLAC+mp3 149 Kč
obal alba

Big Blue Ball

Big Blue Ball
Dostupné varianty
CD 379 Kč
obal alba

Tim Eriksen a Folkové prázdniny

Northern Roots Live In Náměšť - FP 2008
Dostupné varianty
CD 254 Kč
MP3 99 Kč
FLAC+mp3 149 Kč
O NÁKUPU
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×