obal alba

Vlasta Grycová - O lásce

Cimbálová muzika Vlasty Grycové a Vlasta Grycová

Indies Scope / 2014
Žánry: folklor, ethno
MAM544
CD 254 Kč
MP3bitrate 256-320 kbps 99 Kč
FLACbezztrátová komprimace, MP3 přibaleny zdarma 149 Kč

O ALBU

Název CD je prostý – stejně jako zpěv Vlasty Grycové. Čím si tato legenda moravského folklóru získává své posluchače?  Především svým láskyplným projevem. Zpěv Vlasty Grycové v nás probouzí to dobré, co v sobě nosíme, protože je tak pravdivý a neokázalý. Cítíme, že vychází z hloubky srdce.  Zpěvačka Vlasta Grycová patří k nejvýznamnějším lidovým zpěvačkám na Moravě a má za sebou bohatou kariéru, v níž má své místo nejen účinkování se slavným Hradišťanem Jaroslava Staňka, uherskobrodskou cimbálovou muzikou Olšava, ale i dlouholetá spolupráce s Brněnským rozhlasovým orchestrem lidových nástrojů, která trvá do dnešních dnů.

Toto CD Cimbálové muziky Vlasty Grycové má být oslavou životního jubilea zpěvačky a poděkováním za roky společného muzikantského života. Kapela vznikla v roce 1995 jako dětská hudecká muzika Husličky. V roce 2004 cimbálová muzika vydala spolu s Vlastou Grycovou, ženským a mužským sborem ze Strání CD Pod Javorinú. Nyní se kapela rozhodla, při křtu tohoto alba, přijmout nový název Cimbálová muzika Vlasty Grycové. Vlasta Grycová je opravdovou zpěváckou legendou; známe ji především jako osobitou, nenapodobitelnou interpretkou balad a milostných písní uherskobrodských, hradišťských, kopaničářských a především straňanských. Nahrávky Vlasty Grycové patří k tomu nejvybranějšímu, co lze v oblasti lidové písně nalézt.

Mladou Cimbálovou muziku Vlasty Grycové ze Strání vede její dcera, primáška Anna Přikrylová a nebýt cimbalisty Jakuba Popelky, jednalo by se o čistě ženskou cimbálovou muziku. Tu v několika skladbách doplňují hosté Josef Můčka  (viola), Jana Vintrová (violoncello), Pavel Popelka (gajdy), Marcela Trtková  (cimbál) , Jiří Chovanec  (cimbál) a Radek Mahdal (malý buben).
Výraznou měrou na nahrávce znějí hlasy ženského sboru Netáta a to hned v pěti skladbách. A některé z jejích členek mají vedle Vlasty Grycové svoje sólové party. Ve třech skladbách zazní i mužské hlasy o které se podělili Pavel Popelka, Lubomír Málek a Daniel Bruštík. Nahrávalo se v Uherském Brodě pod dohledem Tomáše Komárka.

MILOSTNÉ PÍSNĚ ZE STRÁNÍ


Kraj pod Velkou Javořinou na moravsko-slovenském pomezí se vrostl do srdce zpěvačky Vlasty Grycové. Celý svůj život nasávala jeho dramatickou krásu a vkládala ji do straňanských písní. Tradici milostných písní, lidových balad, ale i písní škádlivých předává od své maminky dalším generacím. A není v tomto snažení zdaleka sama. Má kolem sebe další nadšence, kteří jsou se straňanskou písní srostlí pevnými kořeny. Čas draní peří při svitu petrolejek je už dávno pryč, ale právě při poslechu písní a balad se můžeme na krátkou chvíli ponořit do osudů zbojníků, obětí tureckých nájezdů, chudých děveček. Zjistíme, že lidské touhy, radosti a smutky se zas tolik nemění a dávné pravdy a moudrosti platí i dnes. Spoustu straňanských písní zaznamenal sběratel a etnograf Phdr. Pavel Popelka, CSc. ve sbírkách Řečeno písní a Příběhy v písních vyzpívané.



SKLADBY

ukázka název stáhnout cena zdarma

CIMBÁLOVÁ MUZIKA VLASTY GRYCOVÉ A VLASTA GRYCOVÁ

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT Folklor | Ethno

obal alba

Jiří Pavlica a Hradišťan

Live & Co se nevešlo (2CD)
Dostupné varianty
CD 339 Kč
MP3 149 Kč
FLAC+mp3 199 Kč
obal alba

Zuzana Novak a Folkové prázdniny

Home Brewed Mbira - FP 2007
Dostupné varianty
CD 239 Kč
MP3 99 Kč
FLAC+mp3 149 Kč
obal alba

Bran

An delienn
Dostupné varianty
CD 299 Kč
MP3 99 Kč
FLAC+mp3 149 Kč
obal alba

Čankišou

Lé La
Dostupné varianty
CD 254 Kč
MP3 99 Kč
FLAC+mp3 149 Kč
obal alba

Big Blue Ball

Big Blue Ball
Dostupné varianty
CD 379 Kč
RECENZE
O NÁKUPU
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×